Martha Roegholt vioollespraktijk

Veel aandacht voor houding, motoriek, zuiverheid en expressie


Het lesgeven is gebaseerd op inzichten van de bekende vioolpedagoog Qui van Woerdekom (destijds verbonden aan het conservatorium Den Haag). Voor de methodiek heb ik lessen gevolgd bij Joyce Tan (conservatorium Utrecht) en Jan Schoonenberg (muziekschool Amersfoort). Hun methode beoogt natuurlijke, ontspannen én efficiënte bewegingen.

Houding, motoriek, zuiverheid en expressie krijgen op les veel aandacht, maar het draait uiteindelijk om het begeleiden van elke leerling in zijn of haar persoonlijke ontwikkeling.

P1000895
Voor kinderen gebruik ik een mix van boeken: 1 lesboek is gericht op techniek, 1 op plezier en 1 op samenspel-vaardigheid. Concentratie is voor beginnertjes van 6 à 7 jaar vaak nog lastig, op die leeftijd wordt de les nog heel speels ingericht: met dansjes, solfège-oefeningen (gehoortraining), ritme-oefeningen op de trommel en rare geluidseffecten op de viool.

Kinderen doen er gemiddeld 3 jaar over voordat hun vioolspel mooi gaat klinken. Beginnende leerlingen vanaf 9 jaar moeten zich dit goed realiseren. Het komt namelijk voor dat zij zich in de puberleeftijd voor hun instrument gaan schamen. In dat geval moeten zij zeer gemotiveerd zijn om door te gaan.

Tweemaal per jaar krijgen kinderen een geschreven rapport, zodat ouders en kinderen weten wat goed gaat en waar het komend halfjaar verder aan zal worden gewerkt.
Site logo

Uiteindelijk stelt iedereen zijn eigen methode samen, want het draait om je persoonlijke ontwikkeling!